Víte, jak skladovat potraviny v chladničce? Co byste měli kde uložit?

jak skladovat potraviny, jídlo, ovoce, zelenina, skldaování potravin
Patříte k „potravinovým křečkům“, kteří si sbírají obědy v chladničce během celého týdne? A pak ještě vesele vyjídáte večeři, kterou jste vařili před 8 dny? Nebo se řadíte k opačnému extrému a jídlo automaticky druhý den vyhazujete?

Jak dlouho byste měli skladovat jednotlivé potraviny? Posvítili jsme si na chladničky a jejich zákoutí.

Během letních měsíců je třeba nastavit chladničku na nižší teplotu než v zimě. Ideální je mezi 1,5 až 4,5 °C. Teplota 4,5 °C je dostatečná hranice pro zpomalení růstu bakterií a teplota 1,5 °C je spodní hranice, aby se netvořily krystalky ledu, což by mohlo ovlivnit kvalitu potravin.

Správné skladování potravin

Fajně jste si pošmakovali na výborném obědě a ještě vám zbylo i další den? Nechte jej vychladnout a nejpozději do dvou hodin jej uskladněte v chladničce. Tam byste jej nikdy neměli dávat ještě teplé. Teplo se totiž může přenést na okolní potraviny a pokazit je.

Delší doba chladnutí jídla mimo chladničky, které uvaříme již také podporuje komunitu bakterií. Vařené jídlo se má skladovat v alobalu nebo v potravinových dózách. Chladnička by neměla vypadat jako koupaliště v letních vedrech. Přeplnění totiž způsobuje, že mezi jídlem nemůže proudit chladný vzduch.

Takové potraviny byste měli sníst nejpozději do 3 až 4 dnů po uskladnění a chladničku čistit minimálně jednou za 3 týdny. American Heart Association tvrdí, že doba uskladnění vařeného jídla je maximálně pět dní. Pokud máme jídlo v chladničce déle, měli bychom jej vyhodit. Chcete-li aby vám vydrželo ještě o pár týdnů navíc, můžete jej zamrazit, ale ne více než půl roku. Pro jistotu si na obal napište datum zmrazování.

Rear View Of A Confused Woman Looking In Open Refrigerator At Home

Jak dlouho skladovat jednotlivé potraviny:

Potraviny Jak dlouho vydrží
vařené a pečené maso 1 – 3 dny
otevřené červené víno 3 dny
krémové zákusky 3 dny
otevřená zavařenina 3 dny
vajíčko uvařené natvrdo 7 dní
slanina 7 dní
tvrdší klobásy 2 – 3 týdny

Další články autora

Comments

- Komerční sdělení-PR články

Nejnovější články