Znáte zásady správného stravování? Každý občas zhřeší, ale pokud denně porušujete minimálně 5 bodů, rychle zbystřete pozornost! Nesprávný životní styl vám může přivodit mnohé zdravotní potíže. A o těch otravných pneumatikách kolem pasu ani nemluvíme…
Podle jakých zásad byste se měla stravovat? Prohlédněte si 10 rad, které by vám mohly pomoci. Kterou z nich nejčastěji porušujte?
Každé jídlo důkladně a pomalu žvýkejte. Takto tělo získá více živin a energie iz menšího množství. Kromě toho se potraviny snáze absorbují.
Nepřejídejte se sladkostmi! Na místo slazení cukrem raději využívejte med. Ale pozor, s mírou! Pokud dostanete chuť na něco sladkého, raději sáhněte po ovoci, než po sušenkách, čokoládě či bonbonech.
Denní porce stravy by se měla skládat z 60% ovoce a zeleniny v syrovém nebo vařeném stavu. 40% by mělo tvořit maso, mléčné výrobky, těstoviny a brambory.
Ryby a maso konzumujte jen 2 až 3 krát do týdne.
Ze stravy vylučte uzeniny. Obsahují totiž řadu konzervačních látek a škodlivé dusičnany.
Nepřejídejte se! Měli byste se řídit hladem, ne hodinami. Dopřejte si klidně 5 jídel denně, ale bez zbytečných sladkostí. No nezapomeňte, že poslední jídlo byste měli jíst 2 až 3 hodiny před spaním.
Vyhýbejte se horkým nápojům a jídlům.

Omezte živočišné tuky, raději si dejte rostlinné, které neobsahují cholesterol.
„Okořeňte“ si život! Na podporu trávení se doporučuje kmín, paprika, skořice, zázvor, muškátový oříšek, rozmarýn nebo bazalka.
Nedojídejte nic násilím! Mnohé hospodyňky mají ve zvyku sníst vše, co mají naloženo na talíři. Někdy dokonce dojídají po ostatních členech rodiny, jen aby jídlo nemuseli vyhazovat. To je ovšem chyba! Raději si zbytky odložte a využijte je k přípravě večeře. Nikdy však nejezte potraviny po datu spotřeby!