Při jakém množství je už alkohol nebezpečný?

Milujete kombinace různorodých míchaných alkoholických drinků, večer si neodpustíte oblíbené víno nebo vždy uhasíte žízeň pivem? Uvolnění, euforické stavy, ve větších dávkách útlum, nevolnost či otrava… Toto vše může způsobit alkohol! Jaké množství je ještě v normě a co už představuje pro naše tělo hrozbu?

Víte, jaký vliv má na zdraví nápoj obsahující ethanol? I když při připíjení se skleničkou v ruce paradoxně svoláváme: „Na zdraví!“, tento výrok vystihuje spíše opak. Protože jak ukazuje realita, alkohol nám nedokáže jen zamotat hlavu, ale také vážně poškodit celé tělo. Například centrální nervovou soustavu, v důsledku čehož můžete pociťovat křeče či ztrátu citlivosti. Přidávají se příznaky jako pocení, nespavost, oslabení paměti a hloupnutí. Poslední projev je dokonce podložen vědeckým výzkumem, který dokázal, že pivo obsahuje toxin a ten způsobuje hloupnutí. Neobchází ani srdečně-cévní systém. Vliv velkého množství přijímaných tekutin a narušení činnosti cév způsobuje změny na srdci. V důsledku zvýšené námahy dochází k jeho zvětšení a hrozí skleróza cév.

wine-690299_1280Pozor i na dýchací soustavu!

Ti, kteří alkohol pravidelně zařazují do svého pitného režimu, podléhají zápalu plic a průdušek dvakrát častěji. Alkohol poškozuje tělesné zdraví i tím, že snižuje odolnost vůči infekčním chorobám. Zabrat dostává i trávicí systém. Potrava se nedostatečně zpracovává a nevytěží se z ní všechny látky potřebné pro organismus. Porucha trávení vede ke změně chuti, jídelníčku či průjmům. Při požívání tohoto omamného prostředku vám hrozí výskyt rakoviny v nosohltanu a dutině ústní. Alarmující je, že stále stoupá počet těch, kteří dostanou rakovinu konečníku či slinivky břišní.

A samozřejmě i játra, která mají velkou fyziologickou rezervu a regenerační schopnosti, mají svůj limit pracovní kapacity. Kromě funkce zpracovávání základních živin, zajišťuje detoxikační biochemické reakce, kterými neutralizuje škodlivé působení xenobiotik (látky způsobující poškození jaterních buněk přiváděné do organismu z vnějšího prostředí) a umožní jejich vyloučení z organismu. Také má na starosti vytváření žluči se žlučovými kyselinami (nezbytné pro trávení tuků), vytváření důležitých bílkovin, dále látek zabezpečujících správnou krevní srážlivost, jakož i úkoly při zajišťování obranyschopnosti organismu.

!

Plastic bottles filled with fresh beer on a factory conveyor. Brewery.

Je pravda, že jsme rozdílní, co se týká genetické výbavy, stravovacích návyků, a vůbec v celkovém přístupu k životosprávě. Je tedy pochopitelné, že reakce každého z nás na stres, léky i alkohol je odlišná. Proto ne každý pravidelný konzument alkoholu má poškozená játra. Existuje ale vypočtené množství alkoholu, které s vysokou pravděpodobností způsobí vážné poškození jater u většiny osob. Příjem 80 gramů alkoholu denně, tzn. přibližně 0,7 litru vína, po dobu 20 let vyvolá u mužů vazivovou přestavbu jater. cirhózu jater. U žen je to ještě o dvě třetiny méně, tedy už něco přes 2 dcl vína denně.

Steatóza jater se při konzumaci alkoholu vyvine poměrně rychle. Již 8-10 denní intenzivní pití (300 – 600 ml = 86 % alkoholu) vede ke „ztukovatění“ jater, po zastavení pití v tomto stadiu je steatóza vratná. Při pokračující konzumaci alkoholu se steatóza rozrůstá do steatofibrózy. Denní pití alkoholu je nebezpečnější než střídavá konzumace alkoholu. U žen se alkoholová hepatitida a cirhóza vyskytne při konzumaci alkoholu častěji než u mužů. Cirhóza jater se spíše vyvine u podvyživených pacientů v porovnání s dobře živenými.

Další články autora

Comments

- Komerční sdělení-PR články

Nejnovější články